4,4 milióna voličov a 28 200 prvovoličov – mladých ľudí

Štatistický úrad sa už začal pripravovať na novembrové voľby do orgánov samosprávy obcí. Úrad tradične zabezpečí spracovanie výsledkov hlasovania vo voľbách. Ešte predtým však uskutoční tri skúšky spracovania výsledkov volieb.Prvé dve budú v októbri, tretia sa uskutoční v novembri, len pár dní pred voľbami, a bude simulovať reálne spracovanie hlasovania o našich komunálnych zástupcoch. Presné termíny skúšok úrad zverejní neskôr. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) Marián Jánošík, v odborných sumarizačných útvaroch na troch úrovniach volebných komisií – ústrednej, obvodných a mestských – bude nasadených približne 1 000 pracovníkov štatistického úradu, ktorí budú mať k dispozícii približne 550 počítačov a 220 tlačiarní.

Predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí si na najbližšie štyri roky bude môcť približne 4,4 milióna obyvateľov Slovenska vyberať 15. novembra od 7:00 do 20:00. Ak si to v niektorých obciach vyžiadajú miestne podmienky, môžu volebné miestnosti otvoriť aj skôr, všade sa však bude hlasovať do 20:00. Zo zákona sa voľby do obecných či mestských zastupiteľstiev a voľby starostov a primátorov konajú v posledných 14 dňoch ich volebného obdobia. Keďže mestských a obecných zástupcov sme naposledy riadne volili v sobotu 27. novembra 2010, uplynie im volebné obdobie presne 27. novembra tohto roka.

Z približného počtu 4,4 milióna voličov bude podľa odhadu štatistického úradu 28 200 prvovoličov, teda tých, pre ktorých budú obecné voľby vôbec prvou možnosťou v živote uplatniť svoje voličské právo. Počet prvovoličov pre voľby do orgánov samosprávy obcí, teda tých, ktorí od posledných obecných volieb v roku 2010 dosiahli vek 18 rokov, je 256-tisíc, dodal pre SITA hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík.

zdroj: http://www.cas.sk/